Feiten en fabels over slobber




Er is niets zo verleidelijk als een heerlijk warme, aromatische slobber. Na een winterse buitenrit of een training in de kou is het fijn om je paard te kunnen verwennen met deze traktatie. Slobber staat bekend als het traditionele voeder voor zieke – of herstellende paarden, een senior met een slecht gebit, een paard met koliekklachten of een merrie die net geworpen heeft. Slobbers worden geadviseerd als gemakkelijk verteerbaar voedsel en zouden ook laxerend werken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de feiten en fabels omtrent slobber?

Het hoofdbestanddeel van de meeste slobbers zijn tarwezemelen. Zemelen zijn de buitenste zaadhuid van een graankorrel. Zemelen kunnen worden vervaardigd van vrijwel iedere graankorrel, maar als paardenvoer wordt meestal over tarwezemelen gesproken.

Voedingswaarde
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd.

Scheve calcium/fosforverhouding
Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium. Dit geldt voor alle granen, maar bij zemelen is de onbalans erg groot. De calcium/fosfor verhouding is ongeveer 1:10, terwijl de gewenste verhouding 2:1 is. Er dient dus meer calcium in het dieet te zitten, dan fosfor en dit is bij zemelen extreem andersom. Dit tekort aan calcium moet door alle voedermiddelen gecompenseerd worden, omdat een scheve calcium/fosforverhouding problemen kan geven bij de groei en het herstel van botten, pezen en spieren. Daarom is een constante voeding van zemelen niet aanbevolen voor paarden. De meeste slobbers bevatten ook diverse andere voedermiddelen, waardoor de calcium/fosforverhouding gedeeltelijk gecompenseerd wordt, maar let hierop bij de aanschaf. Af en toe zemelen voeren is niet schadelijk. Geef niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding aan zemelen.  Afhankelijk van de samenstelling van jouw slobber kun je dit over het algemeen beter niet vaker dan één paar keer per week voeren.

Hoe zit het met het beroemde laxerend effect van zemelen?
Een studie aan de Cornell University heeft aangetoond dat zowel nat als droog gevoerde zemelen geen merkbaar effect hebben op de ontlasting van een paard. Zelfs wanneer de zemelenpap met zeer veel water wordt aangemaakt, wordt het watergehalte van de ontlasting met minder dan 2-3% verhoogd. Verder wordt de verteerbaarheid van zemelen niet beïnvloed door het weken in warm water.

Slobber tegen koliek
Er is geen echt bewijs dat zemelen kan helpen om de impact van koliek te voorkomen, noch dat het kan helpen om zand uit de darmen te verwijderen, om zandkoliek te voorkomen. Toch hebben paarden vaak slappere mest de dag nadat slobber is gevoerd, waardoor wordt gedacht dat het laxerend werkt. Maar dit zou eerder het gevolg zijn van een licht spijsverteringsprobleem veroorzaakt door een plotseling verandering in het rantsoen.

Slobber als warme maaltijd
Howel vaak wordt gedacht dat een warme maaltijd voor je paard bijdraagt aan extra lichaamswarmte, blijkt dit helaas niet het geval. Een paard produceert veel meer lichaamswarmte bij de vertering van ruwvoer in vergelijking met granen en zemelen. Dus als je de interne thermostaat van een paard wilt aanspreken dan kun je beter de hoeveelheid hooi in de winter verhogen.

Uit bovenstaande blijkt dat er diverse fabels de ronde doen over slobber. Dit neemt niet weg dat er diverse redenen zijn om slobbers te voeren. Het is zeer smakelijk, vooral als het nat en warm geserveerd wordt. Daarom is het ideaal voor kieskeurige eters, zieke of herstellende paard. Ook voor het toedienen van medicijnen is slobber ideaal. Slobber dient als een traktatie die af en toe gegeven wordt (niet vaker dan 1 keer per week).

Lees meer:
Nut van slobber voeren
De koude maanden zijn in aantocht
Winterse traktatie: recept homemade slobber
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina