Feiten en fabels over melasse




Melasse wordt heel veel gebruikt als ingrediënt van paardenvoer. Tegenwoordig zijn er steeds meer voeders zonder melasse verkrijgbaar. Met het besef dat een teveel aan suiker en zetmeel in het paardenrantsoen kan leiden tot metabole aandoeningen, zoals Insulineresistentie, Equine Metabolic Syndroom (EMS) en de ziekte van Cushing, wordt vaak afgevraagd of melasse nog wel moet worden toegevoegd aan paardenvoer. Lees de feiten en fabels over melasse.

Wat is het?
Melasse is een restproduct van de suikerwinning. Deze vloeistof blijft over uit het kooksel van suikerriet/suikerbiet, nadat het gekristalliseerde suiker verwijderd is. Pure melasse kan heel dik en stroperig zijn en wordt daarom vaak vermengd met een plantaardige olie. Veelal wordt melasse verder verwerkt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van koek, veevoer, roggebrood, donker bier, rum en sojasaus.

Waarom wordt melasse aan paardenvoer toegevoegd?

Melasse is het belangrijkste vloeibare voedermiddel in veevoederfabrieken. Melasse wordt niet toegevoegd in verband met zijn voedingswaarde, maar hoofdzakelijk als smaakversterker en bindmiddel. Redenen om melasse aan paardenvoer toe te voegen:
-    Smaak bevorderen voor betere opname
-    Binden van stof: stofreductie
-    Vochtigheid verbeteren
-    Eenvoudig mengen van voedermiddelen 
-    Bindmiddel voor het persen van brok

Verhoogd melasse het suiker/zetmeelgehalte in het rantsoen?
Melasse bestaat voor 40 – 50% uit suiker. Dit lijkt erg veel, waardoor dit voedermiddel wordt vermeden bij suikergevoelige paarden. In de meeste krachtvoeders wordt 3 – 10% melasse toegevoegd. Dit is te weinig om het totale zetmeel- en suikergehalte in het rantsoen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld als een paard 3 kg krachtvoer krijgt, dan eet hij slechts 150 gram melasse. Door de toevoeging van melasse krijgt hij 60 gram extra suiker. Als we dit vergelijken met de bijdrage van andere voedermiddelen, dan valt dit erg mee. Hooi en kuilgras bevatten gemiddeld 5 – 10% suiker, waarvan vele kilogrammen per dag gevoerd worden en granen bevatten ca. 40% suiker en zetmeel. Bijvoorbeeld 6 kg hooi bevat ca. 600 gram suiker en 3 kg haver bevat 1,2 kg suiker en zetmeel. Daarom heeft melasse minder invloed op het suiker/zetmeelgehalte dan ruwvoer een granen. Wees niet bang voor melasse in paardenvoer, maar feit is: iedere gram suiker extra is er één.

Hoeveel melasse in het krachtvoer is acceptabel?
Verteringsproeven hebben aangetoond dat grote hoeveelheden melasse(meer dan 20%) een laxerend effect kunnen hebben. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een percentage van 4 – 10% zonder problemen door paarden wordt verwerkt. Niet structurele koolhydraten (suiker) worden benut uit de voeding, doordat deze suikers gemakkelijk worden afgebroken in het paardenlichaam.

Lees meer:
Suikers in het gras
Laag suiker/zetmeeldieet
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina