Is gras beter dan hooi?




Een weide met gras wordt vaak gezien als de ideale huisvesting voor een paard. Een paard in de wei ziet er fijn uit en het paard lijkt ook te genieten. Daarnaast leeft een paard van nature buiten en kan lekker grazen. Toch is een rantsoen van alleen gras niet ideaal voor een paard. In het wild leefde het paard op schrale vlaktes, met stengelige, vezelige en droge grassoorten. Het gras waarop het paard tegenwoordig geweid wordt is heel sappig en rijk aan suikers, het tegenovergestelde van wat een paard in het wild zou eten. Hooi daarentegen komt veel dichterbij de natuurlijke behoeften van het paard.

De voor- en nadelen van gras

Gras is een soort ruwvoer wat erg rijk is aan eiwitten en energie, deze bestanddelen zijn onmisbaar als bouwstenen in cellen, enzymen en voor de aanmaak van weefsel. Daarnaast is gras erg smakelijk, mede door de suikers die er in zitten. Aangezien gras gepaard gaat met weidegang, bevorderd dit meestal ook het paardenwelzijn; een paard kan met soortgenoten in de weide staan, veel bewegen en kan het natuurlijke graasgedrag uitvoeren. Gras bevat ook meer vitaminen en mineralen dan hooi, omdat tijdens het drogen, oogsten en opslag verliezen optreden. Lees meer over een grasrantsoen.

Aan de andere kant bevat gras veel water, ongeveer 80% van gras bestaat uit water, dit gaat gepaard met weinig vezels in het voorjaar. Vezels zijn nodig om de darmflora in balans te houden, daarmee worden belangrijke darmbacteriën in stand gehouden en deze kunnen vervolgens vitamines produceren. Ook is de hoeveelheid voedingsstoffen in gras afhankelijk van omstandigheden zoals daglicht, temperatuur en neerslag. De kwaliteit van gras kan dus erg variëren, terwijl ruwvoer wel de basis is van het rantsoen waarop ook de hoeveelheid krachtvoer aangepast moet worden. Ook de kwaliteit van hooi kan erg verschillend zijn, maar dit kan gecontroleerd worden door een ruwvoeranalyse.

Ideale omstandigheden
Het meest ideaal zou zijn om het rantsoen van een paard in het vroege voorjaar voor de helft uit stengelig hooi te laten bestaan en voor de andere helft uit gras, eventueel aangevuld met vitaminen, mineralen en extra energie. Een paard kan dan buiten lopen en foerageren, contact maken met andere paarden en krijgt voldoende vezels en eiwitten binnen. Wat wel altijd in acht genomen moet worden zijn de weersomstandigheden en de seizoenen, gras groeit niet altijd en bevat ook niet altijd genoeg voedingsstoffen. Zeker in het voorjaar is het beter voor de darmflora om het gras aan te vullen met hooi  of met bijvoorbeeld luzerne. Ook in de winter is een aanvulling nodig omdat het gras dan niet meer groeit en te weinig voedingsstoffen bevat.

Een paard in de weide heeft veel bewegingsvrijheid en veelal contacten met soortgenoten. Als je het gras vervangt door hooi geef dan ook zoveel mogelijk bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld in de paddock. 

Conditie van het paard en het ruwvoer
Uiteraard is het belangrijk om de hoeveelheid en het soort ruwvoer af te stemmen op het paard. In gras zitten zoals hierboven gezegd is veel eiwitten, suikers en water. Dit zorgt voor veel energie en extra lichaamsmassa wanneer deze energie niet verbrand wordt. Hooi van goede kwaliteit is het meest aan te raden als paardenvoer. Een sober paard zal genoeg hebben aan grofstengelig hooi, terwijl een paard wat wel wat extra’s kan gebruiken veel baat heeft bij een fijn, groen soort hooi. Lees meer over het verschil tussen hooi en kuilgras.

Het is dus belangrijk om een paard van genoeg vezels te voorzien, juist wanneer het gras in het voorjaar en de zomer erg rijk is. In een speciaal grasmengsel voor paarden zitten meer vezels dan in Engels raaigras en iets minder energie. Houd altijd de body conditie score van je paard in de gaten en stem het rantsoen hier ook op af, maar houd ondertussen het rantsoen ook zo constant mogelijk. Hooi komt wat betreft structuur en vezels het dichtst in de buurt van de natuurlijke behoeften van en paard, maar de mogelijkheid tot grazen heeft ook grote voordelen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Uitsluitend droog hooi in plaats van weidegang?
Overgang van stal naar weide
Weidegang
Het gevaar van voorjaarsgras
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina