FEIT: Langzaam voeren is veiliger voeren



Nabootsen van het natuurlijke eetgedrag....


Paarden zijn van nature zwervende planteneters die continue hapjes nemen van vezelrijk voedsel dat ze tegen komen. De moderne manier van voeren is heel anders. Veel paarden krijgen de hele dag toegang tot rijk ruwvoer wat overgewicht kan veroorzaken. Andere paarden staan op stal en krijgen twee tot drie grote krachtvoermaaltijden per dag. Daarnaast krijgen ze vaak kleine plukjes hooi, waarbij vaak vele uren zijn waarin een paard niets te eten krijgt. Het is dan ook niet wonderbaarlijk dat metabole problemen en verstoorde darmflora veel voorkomen bij onze paarden.

De spijsvertering van het paard is ingericht op de natuurlijke manier van voeren. Met een continue stroom van vezelrijk voedsel in kleine hoeveelheden. Voorbeelden hiervan dat een paard geen speeksel produceert als hij niet kauwt, dus hoe hoger de kauwfrequentie, hoe meer speeksel. Vervolgens de kleine maag die slechts kleine hoeveelheden kan verwerken en als laatste de grote blinde en dikke darm. Lees meer over de spijsvertering.

Als we een paard zijn krachtvoer en ruwvoer zouden verdelen over meerdere uren en uitsluitend de mogelijkheid zouden geven om kleine hoeveelheden te eten, dan zou dit koliek, maagzweren, overgewicht en ondeugden die voortkomen uit verveling verminderen.

Opname van gras verminderen
Er zijn diverse graasmaskers verkrijgbaar met gaatjes in het einde, zodat het paard slechts kleine hoeveelheden tegelijk kan eten. Daarnaast kan de opname van gras verminderd worden door het paard een deel van de dag op stal of in de paddock te zetten. Een paddock geeft de mogelijkheid tot beweging, maar voorkomt onbeperkt gras eten.

Opname van hooi vertragen
Er zijn diverse systemen ontwikkeld om de snelheid van de hooiopname te verminderen. Een grote verscheidenheid aan ontwerpen zijn op de markt verkrijgbaar, bijvoorbeeld netten, tassen en kuipen waar veel hooi in past, zodat ze niet te vaak gevuld hoeven worden. Het idee achter deze systemen is hetzelfde: de directe toegang tot grote happen hooi vertragen. Het natuurlijke eetgedrag wordt nagebootst en paarden worden langer bezig gehouden.

Opname krachtvoer vertragen
Ook voor krachtvoer zijn apparaten verkrijgbaar die het krachtvoer langzaam aanbieden, bijvoorbeeld enkele brokjes of korrels per keer. Of een grote plastic voerbal met gaten verdeeld rond de omtrek. Het paard draait de bal over de grond, waardoor het eten uit de gaten valt. Dit gaat verveling tegen en voorkomt dat paarden het eten te snel opslokken.

Blijf echter bij alle hulpmiddelen om het voeren te vertragen op de veiligheid letten en voorkom dat je paard met zijn halster of hoef vast kan komen te zitten.

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina