Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

De (on)zin van supplementen



Steeds vaker grijpen paardeneigenaren naar één of meerdere supplementen. Vaak uit onvrede over de gezondheid of prestatie van hun paard. Het aanbod van supplementen is enorm, voor ieder verschijnsel is wel een poeder, tablet of druppel verkrijgbaar. Dus het toedienen is verleidelijk, maar is dit zinvol of zonde van het geld?

Momenteel is VoerVergelijk druk bezig met de supplementenmodule die aan de website wordt toegevoegd. Reden voor het toevoegen van deze module is het enorme onoverzichtelijk aanbod van supplementen voor paarden en de vraag of de werking/effect opweegt tegen de kosten.

Allereerst moet je jezelf afvragen of je paard het nodig heeft en het überhaupt effect zal hebben. Bedenk dat alles wat er gevoerd wordt, wat een paard niet nodig heeft wel verwerkt moet worden door het paardenlichaam. Extra is niet per definitie beter!

Van de meeste supplementen is de werking niet wetenschappelijk aangetoond en kun je in veel gevallen spreken van geldverspilling. Hierbij komt dat sommige supplementen een bijeffect hebben, waardoor nog een extra supplement gegeven moet worden. Resultaat: een kast vol met dure poeders en potjes en meestal een paard die nog steeds van alles mankeert. 

Vaak is het effect van een supplement te danken aan: verwachting, aandacht of toeval. Er is kennis van het rantsoen en je paard nodig om ervoor te zorgen dat een supplement een waardevolle aanvulling wordt. Zo zijn bepaalde voedingsstoffen in het rantsoen heel belangrijk en verdienen andere minder aandacht.

Bijvoorbeeld diverse vitaminen zijn in het rantsoen van essentieel belang, maar bepaalde vitaminen worden door het paard zelf aangemaakt in de stofwisseling. Vitamine C wordt aangemaakt in de lever, de B-vitaminen en vitamine K worden in de blinde en dikke darm aangemaakt. Mits de spijsvertering van  het paard goed is, heeft hij geen aanvulling nodig. Paarden die veel diarree hebben of oudere paarden die geen of weinig ruwvoer krijgen zouden wel behoefte kunnen hebben aan extra vitamine B en K. Een normaal rantsoen bevat voldoende vitamine E. Ruwvoer ouder dan een jaar bevat weinig tot geen vitamine E. Gras is wel rijk aan vitamine E. In bepaalde omstandigheden hebben paarden meer vitamine E nodig, bijv. bij spierbevangenheid of bij een vetrijk rantsoen. Pas op met selenium, een overmaat van selenium is namelijk erg giftig.

In bepaalde gevallen zijn supplementen nodig om het rantsoen in balans te brengen of de gezondheid te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is een goede kwaliteit ruwvoer. Het beste is om het ruwvoer te laten analyseren en naar aanleiding daarvan besluiten of het rantsoen een aanvulling nodig heeft.  Kijk daarbij eerst naar gewone voedermiddelen en je krachtvoer en kijk als laatste naar de noodzaak van een supplement. Bedenk dat toevoegen van extra’s niet altijd de gezondheid van het paard ten goede komt, terwijl dat vaak wel de reden is om een supplement te gaan gebruiken.

Lees meer:
Column: Extra nutteloos




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Caroline
12-02-2013 18:36
Helemaal eens met dit artikel. ik hoorde ook bij de categorie poeder voor dit druppel voor dat. Nu voer ik mijn paarden gewoon goed voer, instructrice ingeruild en zonder welke toevoeging dan ook heb ik gezonde paarden die er beter uitzien dan ooit tevoren.

goemans
02-12-2013 19:57
Geldt dit ook voor supplementen zoals pre-workout want hier voel ik wel echt verschil in wanneer ik met of zonder train.
-------------------------------------------------
http://sportsupplementen.info





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie