Zin en onzin van biotine
Biotine is een populair voedingssupplement voor paarden ter bevordering en handhaving van gezonde hoeven en gezonde vacht. Biotine tekorten zijn uiterst zeldzaam, maaar waarom gebruiken we dan biotine supplementen? Is Biotine effectief bij gebarsten hoeven, droge brokkelhoeven en bijv. bij hoefbevangenheid?

Biotine is een wateroplosbare B vitamine. Paarden, mensen en andere zoogdieren zijn niet in staat om zelf biotine in het lichaam aan te maken, daarom moet de vitamine via de voeding worden opgenomen. Ook produceren de bacteriën in de darmen biotine, die vervolgens door het lichaam opgenomen kan worden. Weidegang is een belangrijke bron van biotine voor paarden. Biotine komt in hoge concentraties voor in luzerne en gist, In granen en maïs komt biotine bijna niet voor.

Historie
Biotine werd voor het eerst ontdekt in 1930. Een onderzoek met ratten toonde aan dat een dieet met rauw eiwit ernstige huidontsteking en haaruitval veroorzaakte. Later werd ontdekt dat biotine het eiwit kan binden, waardoor absorptie van rauw eiwit werd voorkomen.

Later werd ontdekt dat biotine supplementen bij mensen een oplossing kan zijn voor brosse nagels en een verscheidenheid aan huidaandoeningen. Uiteindelijk is de theorie ontstaan waarbij biotine ook werkzaam zou zijn bij hoef- en huidaandoeningen bij paarden. Biotine wordt toegepast bij paarden met droge - , broze  - en brokkelhoeven of andere hoefproblemen.

Onderzoek naar de effectiviteit van biotine
Slechts een handvol studies zijn uitgevoerd bij paarden om het effect van biotine te bepalen en hiervan is er dit millennium niet één gepubliceerd.

De meest recente studie werd gepubliceerd in 1998 door een groep Schotse wetenschappers van de Royal (Dick) School of Veterinary Studies aan de Universiteit van Edinburgh. Dit experiment bestond uit acht gezonde pony’s zonder hoefproblemen. Vier pony’s werden gevoerd met 0,12 mg biotine per kg lichaamsgewicht. Overeenkomend met ongeveer 60 mg biotine per pony per dag. Na vijf maanden van biotine suppletie zagen de wetenschappers een toename van de hoefgroeicijers bij de behandelde pony’s.  De hoeven groeide met 35,34 mm bij de behandelde pony’s vergeleken met slechts 30,69 mm hoefgroei bij de controlegroep.

Tevens werden positieve resultaten gemeld door Zuid-Afrikaanse onderzoekers in 1992. Deze groep vond significante verbeteringen in de hardheid van de hoef en groeicijfers bij 24 rijpaarden die gevoerd worden met  15 mg biotine gedurende 10 maanden.

Maar niet alle studies over biotine geven positieve resultaten. In een Zwitserse studie uitgevoerd in 1995 werd na het voeden van 20 mg biotine per dag gedurende negen maanden geen verbetering in de snelheid van de hoefgroei waargenomen.

Behoefte
De exacte behoefte aan biotine bij paarden blijft onduidelijk, met name omdat de behoefte erg varieert tussen verschillende paarden. Daarnaast is de hoeveelheid biotine die geproduceerd wordt door micro-organismen in de dikke darm en wordt benut/opgenomen erg variabel. Studies hebben aangetoond dat 60 mg biotine effectief is, maar ook zijn positieve resultaten gemeten bij 15 tot 20 gram per dag. Commerciële krachtvoeders bevatten ook biotine, maar meestal slechts in kleine hoeveelheden (ca. 1 - 2 mg per kg)

Voor- en nadelen
Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor het brede inzet van biotine dat het een zeer veilig supplement is. Er zijn geen ernstige bijwerkingen of toxiciteit gemeld bij paarden. Daarnaast is biotine gemakkelijk toe te dienen door het voer.

Daarentegen zijn biotine supplementen kostbaar. Biotine supplementen kosten ongeveer € 0,60 tot € 0,70 cent per paard per dag. Dit is ca. € 200 per paard per jaar.

Afgezien van het feit dat biotine niet altijd effectief zou zijn, kan het een onverstandige investering zijn. Toch moeten biotine supplementen minimaal 6 maanden gegeven worden voordat een positief effect waargenomen kan worden. Door de trage groei van de hoefwand kost het erg veel tijd voordat de oude hoef vervangen wordt door de nieuwe, hopelijk gezondere hoef.

Een ander nadeel van biotine suppletie, is dat de supplementenindustrie volledig vrij en er is geen enkele vorm van overheidsregulering, waardoor ook slechte kwaliteit supplementen op de markt gebracht kunnen worden.

Conclusie
Ondanks de grote populariteit van biotine is er slechts weinig wetenschappelijk bewijs dat biotine de kwaliteit van hoeven en huid beïnvloed. Daarentegen is biotine veilig om te voeren en zijn er aanwijzingen dat positieve effecten kan geven, die nog nader geïdentificeerd moeten worden. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te beslissen of biotine suppletie het proberen waard vinden.

Bronnen:
Paard en Voer, Andrea Ellis, 2004
Carey Williams, Equine extension specialist at The state university of New Jersey.
The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, I.H. Burger, Pergamon.

Lees meer:
Brokkelhoeven
Bekijk het biotine gehalte van diverse voeders met de biotine checker

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina