Is voordroog wel geschikt als paardenvoer?




Voordroogkuilgras is zeer populair als paardenvoeding, het is meestal voordeliger, het productieproces is eenvoudiger en het bevat minder stof voor allergische paarden en mensen, dan hooi. Volgens bioloog Dr. Christina Fritz zou voordroogkuilgras een schadelijke werking hebben op de darmflora, lever en nieren waardoor waterige mest, mok en zomereczeem zouden kunnen ontstaan. Dr. Christina Fritz heeft in Brakel een symposium gegeven over de invloed van voordroogkuilgras op het welzijn voor paarden en heeft hierover een boek geschreven.

Inkuilen van gras gebeurt door middel van een fermentatieproces door melkzuur gisting met melkzuurbacteriën. Dit zou dan leiden tot een ophoping van melkzuurbacteriën in de dunne en dikke darm van het paard. Deze toename van melkzuurbacteriën verlaagt de pH, waardoor de darmen verzuren en “goede” bacteriën in de darmen afsterven. Deze verzuring veroorzaakt irritatie van het darmslijmvlies, waardoor cellen van het darmslijmvlies afsterven. Hierdoor zou een lekkende darm kunnen ontstaan, waardoor veel water met de mest wordt uitgescheiden.

Doordat de verhouding tussen melkzuurbacteriën en “goede” bacteriën veranderd zou de aanmaak van B-vitamine en vitamine K ook worden verminderd. Deze vitaminen worden bij gezonde paarden in de darmen aangemaakt. Tevens zouden toxinen (giftige stoffen) vrijkomen die moeten worden afgevoerd door de lever. De giftige stoffen en zuren leiden tot overbelasting van de lever, waardoor de ontgiftende werking van de lever zou afnemen.

Volgens Dr. Fritz zouden hierdoor diverse problemen kunnen ontstaan: Water bij de mest, diarree, koliek, mok, zomer(eczeem), hoefbevangenheid, dikke benen, allergieën en een slecht immuunsysteem. Daarnaast geeft kuilgras het risico op botulisme vergiftiging, dit ontstaat door dieren(van het land) die in de balen terecht kunnen komen.

Bron: Barnboox: Heulage und Silage sind kein geeignetes Raufutter für Pferde

Voetnoot VoerVergelijk: Zoals bekend is kuilgras gemaakt voor koeien zeer schadelijk voor paarden, daarom krijgen veel paarden voordroogkuilgras. Dit wordt in een later stadium ingekuild, waardoor het fermentatieproces anders is en het vochtgehalte lager. Echter in de praktijk komt het regelmatig voor dat paarden allergische reacties geven op voordroogkuilgras. De theorie van dr. Christina Fritz zou hier een verklaring voor kunnen zijn. Mocht je een paard met darmproblemen hebben, stap dan over op een goede kwaliteit hooi en kijk of de klachten verminderen.

Lees meer:
Verschillen tussen hooi en kuilgras
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina