Geen krachtvoer op een lege maag
’s morgens eerst krachtvoer geven is erg praktisch en het opgewonden paard lijkt erg blij met een emmertje krachtvoer, maar als jouw paard of pony 's nachts geen vezelrijke voeding (hooi, gras of kuilgras) kan eten, dan kun je de spijsvertering ’s morgens het beste op gang brengen met ruwvoer en daarna pas krachtvoer geven.

Tijdens het kauwen van ruwvoer produceert een paard veel speeksel, het ruwvoer wordt samen met het speeksel doorgeslikt waardoor de voedselbrij gemakkelijker glijdt. Vezelrijke voeding stimuleert de darmen, waardoor het krachtvoer wat daarna komt beter verteerd wordt. Als een paard eerst ruwvoer krijgt en daarna krachtvoer is hij minder gulzig en hongerig, waardoor hij beter zal kauwen op het krachtvoer. Ook dit komt de vertering ten goede.

Krachtvoer hoeft minder goed gekauwd te worden dan ruwvoer. Hierdoor wordt minder speeksel aangemaakt en daardoor stijgt het droge stof gehalte (minder nat) van de voedselbrij. Dit kan in de maag voor problemen zorgen. Krachtvoer op een lege maag kan de zuurtegraad in de maag verhogen, waardoor dit pijnlijker kan zijn dan de opname na het eten van hooi.

Eerst ruwvoer en daarna krachtvoer is voor alle paarden goed, maar is extra belangrijk bij paarden met maagzweren of kribbebijters.

Lees meer:
Spijsverteringsstelsel
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina