Vitamine D tekort door dekens?
Paarden krijgen vitamine D binnen door middel van voeding, maar kunnen het ook zelf aanmaken als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Onder natuurlijke omstandigheden worden grazende paarden vele uren per dag blootgesteld aan zonlicht, waarmee voldoende vitamine D wordt aangemaakt om aan de behoefte te voldoen. Echter, veel paarden komen slechts enkele uren per dag buiten of dragen een deken waardoor de huid geen direct zonlicht krijgt.

In Nieuw-Zeeland is aan de Massey Universiteit onderzoek gedaan naar de vitamine D spiegel in het bloed van 21 volwassen paarden. Gedurende zes maanden kregen de paarden weidegang aangevuld met hooi. Vijf paarden droegen een deken waarbij de nek werd bedekt en de andere 16 paarden droegen geen deken.

Iedere maand werden bloedmonsters en weilandmonsters genomen die geanalyseerd werden op vitamine D gehalten. De paarden die een deken droegen hadden een iets lagere vitamine D waarde in het bloed, maar dit verschil was niet significant. Het aanbod aan vitamine D in de voeding was voldoende, waardoor de behoefte werd gedekt door het gras en hooi.

Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van het skelet. Deze studie is uitgevoerd bij volwassen paarden die niet meer in de groei zijn. Het is mogelijk dat jonge paarden die veel tijd op stal doorbrengen extra vitamine D nodig hebben ter ondersteuning van de groei. Ook zou een studieperiode van meer dan zes maanden andere resultaten kunnen geven.

Paardeneigenaren die bezorgd zijn over het aanbod van vitaminen en mineralen kunnen een voedingsspecialist raadplegen om het rantsoen te analyseren en/of bij een dierenarts bloedonderzoek laten uitvoeren. Een vitamine/mineralenvoer is een caloriearme bron van vitaminen en mineralen, wat nuttig kan zijn voor paarden die geen extra energie nodig hebben. Vitamine/mineralenvoeders bevatten vitamine D en een aantal andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van paarden.

Lees meer:
Vitamine A voor paarden
Vitamine C voor paarden
Vitamine E voor paarden

 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina