Zin of onzin van hooi op stal na een dag weidegang
In het voorjaar en de zomer groeit er in de meeste weiden gras in overvloed. Hierdoor kunnen veel paarden en pony’s met een dag weidegang ruimschoots aan de caloriebehoefte voldoen en in conditie blijven als ze toegang krijgen tot goed grasland en niet te hard werken. Als jouw paard een goede conditiescore heeft, dan zou het bijvoeren van hooi op stal mogelijk niet nodig zijn, maar er zijn verschillende redenen waarom hooi op stal toch beter is voor jouw paard.

Er zijn verschillende redenen waarom een paardenweide te weinig voedingswaarde voor een paard kan opleveren, nl.: te kleine weide voor het aantal paarden, weinig grasgroei door droogte etc. Door middel van een conditiescore kun je controleren of jouw paard het juiste gewicht heeft.

Risico op maagzweren in lege maag
Een belangrijke reden om ’s avonds op stal hooi te geven is het nabootsen van het natuurlijke eetgedrag. In de natuurlijke omgeving van een paard eten zij gedurende een periode van 24 uur bijna constant kleine hoeveelheden eten. Het spijsverteringskanaal van een paard is hierop ingericht.

Als een paard op stal niets te knabbelen heeft dan zal de maag vrijwel de volledige nacht leeg zijn. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van maagzweren, omdat maagzuur constant wordt vrijgegeven, ongeacht of een paard eet. Een maag met weinig tot geen voedsel erin is minder in staat om maagzuur te bufferen dan een volle maag.

Overmatig eten door honger
Een ander punt om te overwegen: Paarden die na een nacht zonder eten in de weide worden gezet, zouden meer gras kunnen eten dan normaal. Door de honger kunnen ze overmatig gaan eten, wat na verloop van tijd kan leiden tot gewichtstoename.

Conclusie
Zolang het niet leidt tot gewichtsproblemen, kun je een paard het beste zoveel mogelijk uren van de dag vezelrijke voeding aanbieden. Dit is vaak een uitdaging, maar dan kan een slowfeeder uitkomst bieden. Slowfeeders zorgen ervoor dat hooi in kleine hoeveelheden opgenomen kan worden. Het voeren van hooi in slowfeeder ’s nachts wanneer je de paarden binnenhaalt, zou het aantal uren dat ze zonder eten staan verminderen. Ook caloriearm ruwvoer zou een oplossing kunnen zijn, zoals stro of grof uitgebloeid hooi.

Een andere mogelijkheid is om ze 24 uur per dag buiten te laten en ’s nachts met een graasmasker te laten grazen. Hierdoor kunnen ze 's nachts een kleine hoeveelheid gras blijven eten en profiteren ze van meer beweging, wat goed is voor zowel het handhaven van het gewicht als het bevorderen van een gezond spijsverteringskanaal.

Lees meer:
Grasrantsoen 
Aandachtspunten weidegang

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina