FABEL: Eiwit is slecht voor een paard
Heel vaak wordt gedacht dat eiwit slecht is voor een paard. Eiwitbultjes en dikke benen worden geassocieerd met eiwit in de voeding. Voorheen werd eiwit ook gezien als de veroorzaker van hoefbevangenheid. Nu is bekend dat niet eiwit, maar fructaan(suiker) hiervan de oorzaak is. Maar is eiwit echt slecht voor een paard? Of is het juist een heel belangrijke bouwstof in het rantsoen?

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren, dit zijn de essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren moeten door middel van de voeding verstrekt worden. Niet-essentiële aminozuren worden in het lichaam van een paard aangemaakt en hoeven daardoor niet door middel van de voeding verstrekt te worden.

Eiwitten en aminozuren vormen de bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten zijn nodig om te groeien en spieren op te bouwen en tevens voor spierherstel. Voornamelijk bij oudere paarden komt nog wel eens een eiwittekort voor. De opname van eiwit bij oudere paarden wordt minder efficiënt, waardoor deze behoefte stijgt. Ook magere paarden hebben wel eens last van een tekort aan eiwit, waardoor zij invallen en weinig ‘body’ hebben. 

Rantsoenen die hoofdzakelijk uit gras of een goede kwaliteit ruwvoer bestaan bevatten meestal veel meer eiwit dan een paard nodig heeft. Normaal gesproken kunnen paarden een overmaat aan eiwit in het rantsoen zeer gemakkelijk verwerken. Een gezond paard zou tot ca. 3 maal de eiwitbehoefte moeiteloos kunnen verwerken.

Voor sommige paarden is een teveel aan eiwit in het rantsoen niet gewenst.  Er zijn diverse mogelijkheden om de hoeveelheid eiwit in het rantsoen te verlagen. Lees meer over eiwitgevoeligheid

Er zijn ook paarden met een verhoogde eiwitbehoefte. Dit zijn onder andere groeiende paarden, drachtige – en zogende merries. Voor de groei en ontwikkeling en productie van melk is extra eiwit nodig. Lees meer over de eiwitbehoefte van een paard

Niet alleen de hoeveelheid eiwit, maar ook de kwaliteit van het eiwit is belangrijk. Er zijn namelijk ook producten met een slechte eiwitkwaliteit. Dit betekent dat ze weinig essentiële aminozuren bevatten. Essentiële aminozuren dienen via de voeding verstrekt te worden. Voeding met te weinig of een slechte kwaliteit eiwit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Dus eiwit is een zeer belangrijk in het rantsoen voor paarden.

Lees meer:
Rol van eiwit bij spieropbouw
Rol van eiwit voor sportpaarden
Soja als bron van eiwit

Wei-eiwit voor paarden
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina