FABEL: Plantaardige olie hetzelfde effect als lijnzaadolie
Lijnzaadolie bestaat voor een groot deel uit meervoudig onverzadigde vetzuren en zorgt voor een mooie glanzende vacht. Een scheutje andere plantaardige olie zal hetzelfde effect hebben. Ongeveer 20 ml zonnebloemolie of olijfolie uit de supermarkt zijn prima geschikt voor extra glans van de vacht.

Lijnzaadolie onderscheidt zich echter ten opzichte van alle andere plantaardige oliën. Lijnzaad heeft van alle plantaardige voedermiddelen het hoogste gehalte aan omega-3-vetzuren. Sommige paarden hebben baat bij een aanvulling van omega-3 vetzuren om de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren te optimaliseren. Indien de verhouding omega-3/omega-6 optimaal is kan dat een positief effect hebben op de huid en het afweersysteem. Dit kan een reden zijn om lijnzaadolie aan het rantsoen toe te voegen.

In krachtvoer kunnen zowel lijnzaad als lijnzaadschilfers verwerkt zijn. Ook wordt lijnzaad als enkelvoudig product aan het rantsoen toegevoegd. Nadeel: Lijnzaad dient altijd gekookt te worden in verband met het giftige blauwzuur. Het koken van lijnzaad geeft nog een extra meerwaarde: tijdens het koken ontstaat een slijmerige massa, die een verstopping kan helpen voorkomen. Doordat dit slijm een beschermend laagje aanbrengt, geeft het de darmwand de kans om te herstellen na ernstige diarree. Dit slijm kan gevoerd worden als slobber of gemengd met andere voedermiddelen.

Lees meer:
Lijnzaadolie producten
Lijnzaad producten
Feiten en fabels over lijnzaad

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina