FABEL: Paarden drinken liever geen ijskoud water
In Amerika is onderzoek gedaan naar de effecten van watertemperatuur op het drinkgedrag van paarden. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat paarden met koud weer een groter volume warm water drinken, dan dat zij van ijskoud water op zouden drinken. Maar als een paard de keuze krijgt tussen warm en koud water tegelijkertijd, drinken ze bijna altijd uitsluitend een kleine hoeveelheid ijzig water en kiezen vrijwel nooit voor warm water.

De voorkeur voor ijskoud water zou te maken kunnen hebben met instinct gedrag, omdat in de natuur het koele, stromende water, meestal vers is en de minste kans op besmetting heeft.

Als een paard meer moet drinken in de winter is het wel aan te raden om uitsluitend warm water te geven. Aangezien paarden grotere hoeveelheden warm water opnemen, dan dat zij van koud water zouden doen. Conclusie: Een paard heeft dus geen voorkeur voor warm water boven ijskoud water.

Tijdens deze studie werden meerdere interessante aspecten van drinkgedrag ontdekt. Bijvoorbeeld paarden die op stal gevoerd worden drinken binnen enkele minuten na het eten van graan en meestal binnen een uur na het eten van hooi.

Bron:
McDonnell, S.M.; Kristula, M.A. No effect of drinking water temperature on consumption of water during hot summer weather in ponies.  Applied Animal Behaviour Science, 49: 149-163, 1996. De verslagen van de studies kunnen bekeken en gedownload worden via de volgende website: www.vet.upenn.edu/labs/equinebehavior, klik op Reference Library,  en dan Lab Publications.


Lees meer:
Water in de weide
Winterrantsoen
Bezoekersvraag: Bevroren wortels voeren
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina