De toegevoegde waarde van een zoutblok
Een zoutblok is een veelgebruikte manier om een paard zout toe te dienen. Zoutblokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Maar hoe weten we welk zoutblok we moeten kiezen voor onze paarden? Kan een paard eigenlijk genoeg zout en mineralen uit een zoutblok halen om in de behoefte te voorzien? 

De meeste likstenen van 2,5 kg bevatten 93 - 98% zout, de rest is een variëteit aan andere mineralen.

Voldoende voor zoutbehoefte?
Natrium is noodzakelijk voor een goede werking van de spieren, helpt de spijsvertering en helpt het behoud van een goede vochtbalans. Chloride is betrokken bij de vorming van zoutzuur in de maag sappen, die van vitaal belang zijn voor de vertering van eiwitten. Samen vormen zij natriumchloride (zout), dat is een essentieel onderdeel van het dieet van een paard. Het belangrijkste verlies van zout uit het lichaam is door middel van zweten. De behoefte aan extra zout stijgt door prestatie en de weersomstandigheden.
Een paard van 500 kg heeft voor onderhoudsbehoefte ca. 8 – 10 gram natrium per dag nodig. Bij intensieve arbeid is dit 24-30 gram per dag. Aanbevelingen voor chloride variëren van 30-40 gram chloride per dag voor de onderhoudsbehoefte van een paard van 550 kg tot  115-160 gram bij een intensief trainingsprogramma.

Een onderzoek van Jansson en Dahlborn in 1999 heeft aangetoond dat de vrijwillige inname van natrium uit een zoutblok zeer variabel is. De studie heeft aangetoond dat de inname van natrium in rust en na het sporten bij vier van de zes paarden veel lager was dan de onderhoudsbehoefte.

Door de verhoogde behoefte en variabele inname is een zoutblok geen ideale bron van zout voor sportpaarden. Voor paarden die geen arbeid hoeven te verrichten is een zoutblok waarschijnlijk voldoende om in de behoefte van natrium en chloride te voorzien.

Voldoende voor mineralenbehoefte?
Andere macromineralen, zoals chloride, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zwavel zijn belangrijk voor paarden en benodigd in relatief grote hoeveelheden. Sporenelementen, zoals koper, ijzer, zink, mangaan, selenium, jodium en kobalt zijn in kleine hoeveelheden benodigd.

De meeste zoutblokken bevatten geen/weinig kalium, calcium, fosfor en selenium. Tevens zijn de hoeveelheden magnesium, zwavel, ijzer, zink te laag om in de behoefte te voorzien.

De meeste zoutblokken bevatten koper, maar vooral voor jonge paarden en fokmerries tijdens dracht en lactatie is koper zeer belangrijk. Het aanbieden van een zoutblok is dan niet voldoende.  

Zoutblokken met een gehalte van 0,25% mangaan zorgt ervoor dat paarden 40 mg mangaan kunnen verkrijgen, waardoor dit voldoende zou kunnen zijn voor de behoeften naast de rest van het rantsoen.

Conclusie
Een zoutblok kan voor paarden in de onderhoudsbehoefte de behoefte aan zout dekken. Echter voor paarden die moeten presteren en veel zweten dienen elektrolyten aangevuld te worden. Ook voor jonge paarden, drachtige en zogende merries dient het rantsoen de juiste mineralen te bevatten en dient het paard niet afhankelijk te zijn van een zoutblok.

Lees meer:
Verliezen van zweten aanvullen

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina