FABEL: s morgens beweiden is gevaarlijk
Overdag is er zowel productie als gebruik van suikers in een grasplant. ’s Nachts ligt de productie van suikers stil, maar het verbruik gaat normaal gesproken door. Daarom is het suikergehalte in het gras over het algemeen het laagste vroeg in de ochtend tussen 5:00 – 10:00 uur. ’s Middags stijgt de productie van suikers in de plant weer, waardoor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid s middags het meeste risico lopen.

Uitzonderingen hierop zijn dagen/nachten waarop het gras niet kan groeien dan wordt fructaan opgeslagen in de plant. Momenten waarop dit gebeurt , zijn lage nachtelijke temperaturen, droogte of te weinig voedingsstoffen en andere ‘stressomstandigheden voor de plant.  Als de beperkende factor(temperatuur of droogte) veranderd, waardoor het gras weer kan groeien stijgt het suikergehalte in het gras aanzienlijk. Als een paard dit gras opeet dan stijgt de suikerspiegel, waardoor de kans op hoefbevangenheid toeneemt.

Voor paarden met chronische hoefbevangenheid of gevoeligheid voor hoefbevangenheid kan beweiden op dit soort dagen gevaarlijk zijn. Vermijd daarom beweiden van deze paarden als het suikergehalte het hoogste is (koud weer met stralende zon).

Samenvatting:
Over het algemeen is het meest veilig om paarden die gevoelig zijn voor suikers ’s morgens te beweiden. Echter bij zonnige dagen en koude nachten is het juist niet verstandig om ’s morgens te beweiden. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe gras groeit en hoe suikers worden gebruikt, zodat het weidemanagement aangepast kan worden op het weer en de grasgroei.

Lees meer:
Suikers in gras
Nieuws: 21-03-2011: Let op verhoogd suikergehalte in gras

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina